Beremendi Építők SK

Atlétika Beremenden, interjú Gősi Lászlóval

2016.03.03 21:12:20

 

Új rovatunkban szeretném bemutatni azokat sportolókat, sportvezetőket, akik aktív részesei Beremend sportéletének. Munkájukkal, sikereikkel sok dicsőséget szereztek és fognak szerezni községünknek.

Beremend több évre visszatekintően elmondhatja magáról, hogy számos sikeres Atlétát nevelt ki, akik sikereikkel ismerté, elismerté tették községünk nevét. A sikeres sportolók mögött pedig felkészítő tanáruk Gősi László áll, akinek elévülhetetlen érdemei vannak községünk sport történelmében.

 

A kezdetekről kérdezném! Meddig kell visszamennünk az időben, amikor belevágott az atlétika oktatásába?

Itt Beremenden 1995-től számítandó ez az időpont. 1995 nyarán érkeztünk feleségemmel és lányommal ide Beremendre. Igazából akkor még általános iskolai keretek között, de már abban az évben terveim között volt, és az elnökség meg is hallgatott az év novemberében elképzeléseimet illetően, miszerint nem járási 7. – 8. – 10. gyereket szeretnék nevelni, hanem az én szintem igenis az megyei-országos szint. Természetesen lehet ezt másképp is felfogni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az elmúlt évek eredményei engem igazolnak. A tanári pályát 1988-ban kezdtem Hegyeshalomban. Az első hét évemet ott töltöttem, a testnevelés tantárgy mellett, atlétikát is oktattam délutánonként. Ott még nem volt magyar bajnoki címem, de volt országos 2. helyezett tanítványom. Mindig is az volt az alapelvem, hogy bárhonnan is induljon el egy gyerek, ha megvan a tehetség, a szorgalom, akkor már csak az eszközöket kell biztosítani és meglehet a siker. Az elmúlt évek azt bizonyítják, ha tényleg ez a három ötvöződik, akkor néhány embernél igenis lehet sikert elérni.

Az elején milyen nehézségekkel kellet szembenézni?

Kezdődött azzal, hogy ugye falun vagyunk, és mint olyan, a labdarúgás az első számú sportág. Eddig is tudomásul vettem, nincs ezzel semmi probléma, viszont, néhány olyan ügyes gyereket ki szerettem volna emelni, akik kedvet éreznek, ezen sportág iránt. Tanítványaim, néha a labdarúgók közül kerültek ki, de volt, hogy csak atlétikára járt az illető. Az az igazság hogy itt kicsi a választási lehetőség, amikor ide érkeztünk, akkor 321 gyerek volt az iskolában 1995-ben, most a 2015. évben 151 gyerek!

 

A teljesség igénye nélkül, melyek azok az eredmények, amire a legbüszkébb az évek során?

Természetesen szét kell választani a Diákolimpiai versenyeket és a Szövetségi versenyeket. A Diákolimpiain egy országos második, egy országos harmadik és megszámlálhatatlan megyebajnoki, és megyei érmes helyezések. A Szövetségi versenysorozatban egyértelműen azok a magyar bajnoki címek, helyezések. Ebből jelen pillanatban 6 db magyar bajnoki aranyérem van, 2db magyar bajnoki ezüstérem valamint három magyar bajnoki bronzérem. Ez természetesen nem egy ember érte el, hanem a 20 év össztermése. Úgy gondolom, hogy ezért meg kellett dolgozni kőkeményen. Azt az edzésmunkát, amit azok a gyerekek csináltak és csinálnak, akikben van kellő fantázia, ambíció igencsak dicsérendő. Néhányan meglepődnének, hogy ezt valóban megcsinálja az illető? Van, aki megpróbálja és meg is tudja csinálni!

 

Közelmúlt. 2015-ben is több versenyen vett részt tanítványaival. Milyen eredmények születtek, mennyire elégedett a lezárt évvel?

Az elmúlt évben a Szövetségi versenysorozatban, csak Gősi Gergő vett részt. Ennek oka, hogy mint említettem kicsi a választási lehetőség, kicsi a létszám. Többször elhangzott, hogy „Nekem ehhez nincs kedvem”. Tehát sokszor kedv kérdése, hogy nem csinálja az illető, ez az egyik oldala. Viszont aki dolgozik, aki csinálja az eredményeket is ér el. Gergő a tavalyi évben Mezei Magyar Liga összesített nyolcadik helyén végzett. A 3000 méteres síkfutásban, az Ifjúsági Ligában, holtversenyben a dobogós bronzérmessel  negyedik lett, ugyanannyi pontot ért el, csak rosszabb helyezési számmal. Ezenkívül volt még egy negyedik helyezés Ózdon a Hegyifutó Diákversenyen, amely válogató volt egyben az Ifjúsági Hegyifutó Világbajnokságra. Az első három helyezett ment Bulgáriába a világversenyre. Nagy meglepetés akkor ért minket, amikor facebook közösségi oldalon megnéztük a versennyel kapcsolatban ennek a bolgár falunak a helységnév tábláját, ahol 4 sportoló áll magyar mezben, az 1. a 2. a 3. és az 5.!! Az ÖTÖDIK, Gergő 4. helyezett lett…

 

Térjünk vissza a jelenbe. Új év, új lehetőségek és gondolom új célok.

Egyértelműen a célunk, 2016-ban minden képen bekerülni a Hegyifutó válogatottba. De… Természetesen senki nem gondolja azt komolyan, hogy valaki egy válogatott szintet elérjen, azt 100 ezer forintból finanszírozni lehet, melyet a sportkör biztosított az atlétikai szakosztálynak. Már az elmúlt években is volt rengetegszer  olyan verseny, ahol a költségek jó részét a Gergő saját ösztöndíjaiból finanszírozta, amit a tanulmányi és sport eredményeiért kapott. Az egyikből az utazást a másikból a sportfelszerelést oldotta meg, hiszen minőségi sportfelszerelés nélkül ezt, ezen a szinten nem lehetne megcsinálni. Az utazást is ebből oldotta meg, hiszen nem csak Baranya megyéről van szó. Például a Mezei Futó Liga legközelebbi állomása az Békéscsabán volt, ami testvérek között is 300 km távolság. Ózddal indítottunk, ami 380 km, ehhez jött a szállás költsége. Tehát ezek nem kicsi összegek, ami úgy épült fel, hogy Gergő is hozzá tette a magáét, mi is hozzá tettünk szülők, valamint az Egyesület is lehetőségeihez mérten hozzátette a magáét. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan alapot eredményezett, hogy 2016-ban több fronton is szeretnénk a Hegyifutó válogatottba bekerülni. Egy nagyon csábító ajánlatott kaptunk a PSN ZRT-től, tehát a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-től, hogy Pécsen van két a Gergő korbeli srác, akivel együtt készülhet, őket én is ismerem. Mi erre igent mondtunk. Egy olyan ajánlattal álltak elő, hogy azokra a versenyekre, amelyeket megneveztünk, akár Hegyi futó versenyek, akár Magyar ifjúsági Liga versenyek, megfinanszírozzák.

Nem beszélve arról, hogy a Gergőnek nevelési költségtérítés révén van egy olyan, szabályozott tarifája, ami 100 ezer forint feletti összeg, amint a PSN Zrt átutal a Beremendi Építők számlájára, ezáltal az itteni tehetségeket el tudom vinni azokra a versenyekre, amelyeket az idén terveztem. 3-4 gyermekverseny főleg, ezek természetesen a fejlődésüket szolgálják. A döntés első sorban szakmai indok volt, hiszen nem mindegy hogy a versenyeink költségeit állják, 10-12 versenyről van itt szó Szekszárd, Zalaegerszeg, Budapest, Békéscsaba illetve az északi középhegység, vagy Nyíregyháza, Miskolcról nem is beszélve. Ezek nem 10 ezer Ft-ból megoldható versenyek. Ebből jól látszik, hogy 100 ezer forint és az egyéni hozzájárulás is édes kevés. Ugyanakkor az idei évben van lehetőségünk a helyi Önkormányzatnál egyéni pályázatra is, amivel élni szeretnénk. A tavalyi évi eredmények: a Diákolimpiai 4. egy Ifjúsági Magyar Liga 4. és egy Szövetségi országos 8. helyezés bizonyítja, hogy az a pénz, amit biztosítottunk közösen (Sportkör, Önkormányzat, DDC ösztöndíj, szülői hozzájárulás) , jó helyre került. 

Nem lenne a történet teljes, ha nem említenénk meg azokat a sportolókat, akik a legtöbbet tették az országos bajnokságokon és más versenyeken a Beremendi Építők hírnevéért: Koleszárics Balázs, Szarkándi László, Schmidt Benjámin, Horvat Krisztián, Máté Mátyás, Kovács Márk, Szemes Dominik, Gősi Gergő. Köszönöm a munkájukat!